Eliminasyon diyeti nedir, faydaları, yan etkileri

Eliminasyon diyeti, çok özel bir beslenme tipidir. Bu beslenme türüyle vücutta gıda intoleransı veya alerjisi oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu besinlerin yol açtığı rahatsızlıkların azaltılması hedeflenir. Sindirim sistemi problemleri, kronik ağrı, migren, fibromiyalji, kronik sinüzit, halsizlik, depresyon, duygu durumu değişiklikleri, egzama, dermatit, cilt alerjileri, eklem ağrıları, astım ve kilo verememe gibi birçok sağlık sorununu ele alır. Gıda intoleransları çoğu zaman belirgin olmayabilir ve bazı belirtiler gıdanın alınmasından saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilir. Bu nedenle, eliminasyon diyeti, vücudun hangi besinleri sindiremediğini, tolere edemediğini anlamada yardımcı olur. Bu besinlerin diyetten çıkarılmasını sağlayarak vücuda iyileşme şansı tanımada önemli bir rol oynar.

Eliminasyon diyeti nasıl yapılır

Eliminasyon diyeti, doktorlar ve diyetisyenler tarafından bireyin sağlık durumu, geçmiş hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve yaptığı testler dikkate alınarak özel olarak hazırlanır. Diyet, belirli bir süre boyunca bazı besin gruplarının diyetten çıkarılmasını ve daha sonra bu besinlerin yavaş yavaş tekrar diyet programına eklenmesini içerir. Bu süreçte, birey ve diyetisyenin yakın iletişimde olması ve bireyin tükettiği besinlerden sonra yaşadığı reaksiyonları paylaşması önemlidir.

Eliminasyon diyetinde hangi gıdalar kesilmelidir

Kesilmesi gereken gıdalar arasında mısır, süt ürünleri, yumurta, gluten içeren tahıllar, beyaz şeker, kabuklu deniz ürünleri, soya, yer fıstığı, sığır eti ve organik olmayan etler, işlenmiş etler, kahve, çay, çikolata ve paketli gıdalar bulunur. Dikkat edilmesi gerekenler arasında soğuk sıkım, GDO’suz, organik yağların kullanılması, kuruyemiş ve tohumların mutlaka glutensiz olması ve kabuklu olarak satın alınması, protein kaynağı olarak baklagillerin tercih edilmesi ve günde en az bir porsiyon tüketilmesi, sebze tüketiminin günde 10-12 porsiyon olması yer alır.

Eliminasyon diyetinde neler tüketilmelidir

Eliminasyon diyetinde her öğünde zengin içerikli besinler tüketilmesine dikkat edilmektedir. Sebzeler, baklagiller, gluten içermeyen tahıllar, salatalar, organik tavuk, ve kuzu eti, çiftlik ve dip balığı harici balıklar  eliminasyon diyetinde sıkça tüketilen besinlerdir. 

Eliminasyon diyetinde hangi takviyeleri almalıyım 

Eliminasyon sürecinde bağırsakların iyileştirilmesi ve detoks sisteminin iyi çalışması için vitamin ve mineral eksikliklerinin olmaması , eksikse tamamlanması gerekmektedir. Bu takviyeler kişiye özgü olarak kan değerleri sonucunda planlanmalıdır.

Eliminasyonda gıda harici nelere dikkat etmeliyim 

Eliminasyon diyeti bağırsakların onarıldığı bir tedavi sürecidir. Bağırsak florasını bozan en temel sorun strestir. Eliminasyon diyeti mutlaka stres yönetimi ile birlikte planlanmalı aşırı stresli dönemlerde bu diyete başlanmamalıdır.

Eliminasyon diyeti yaparken spor yapabilir miyim 

Eliminasyon diyetinin özünde kişinin bedensel olarak iyileşmesi hedeflenir. Kişi için olağan şüpheli gıdaların kesilmesi kişiyi daha zinde hissettirecektir. Bu süreç mutlaka sporla desteklenmelidir. Spor ile birlikte alınması düşünülen protein tozları yerine eliminasyona uygun protein kaynakları kullanılabilir

Eliminasyon diyetinde uyku önemli mi ?

Eliminasyon diyetine başlayacak bir kişinin sosyal olarak hayatının bir düzen içinde olması gerekmektedir. Yetersiz uyku stres ve kortizol seviyelerini arttırarak eliminasyon tedavisinin başarısını engelleyecektir.

Eliminasyon diyeti faydaları nelerdir 

Faydaları arasında gıda intoleransı kaynaklı şişkinlik, kabızlık, mide ağrıları gibi rahatsızlıkların azalması, bağırsak florasının düzenlenmesi, egzama ve benzeri cilt rahatsızlıklarının azalması, migren ağrılarında azalma, otoimmun hastalık tablosunda düzelme, eklem ağrılarında azalma bulunur. Eliminasyon diyetinin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak, büyüme çağındaki bireylerde ve her besin grubunu yeterli miktarda tüketmesi gerekenler için uygun olmayabilir. Diyet sürecinin diyetisyen eşliğinde yönetilmesi önemlidir.

Eliminasyon diyeti yan etkileri

Eliminasyon diyeti, zengin içerikli besinlerin yer aldığı bir diyet programıdır. Kişilerin konforlu bir yaşam sürmeleri ve intoleransı bulunan gıdaları tespit etmeleri amacıyla uygulanan eliminasyon diyetinin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kişi herhangi bir destek almadan eliminasyon diyeti uygularsa yetersiz kalori alımı veya orantısız besin dengesi nedeniyle sağlığını bozabilir hızlı kilo verme veya metabolizmasında problem oluşabilir.

Eliminasyon diyetini kimler yapabilir

Eliminasyon diyeti, sindirim problemleri, kronik ağrı, migren, fibromiyalji, kronik sinüzit, halsizlik, depresyon, duygu durumu değişikliği, egzama, dermatit, cilt alerjileri, eklem ağrıları,romatizmal hastalıklar, otoimmun hastalığı olanlar, astım, kilo verememe gibi uzunca bir liste dahilindeki birçok sağlık sorununda yapılabilir. Bu sağlık sorunlarının temelinde tek bir gıda, sürekli yediğiniz bir besin olabilir. 

Eliminasyon diyeti kaç gün yapılmalıdır

Uzmanlar, eliminasyon diyetinin en az 3-4 hafta uygulanması gerektiğini söylüyor. Gerekli görülen durumlarda diyet, 6 haftaya kadar uzatılabiliyor. Eliminasyonun 2. aşamasında geri yükleme sürecinde de diyet listesine çeşitli besinleri ekleyerek hangi besin grubunun danışanı üzerinde yan etki oluşturduğunu tespit etmeye çalışıyor. Bu aşama da yaklaşık 4 hafta sürüyor.

Eliminasyon diyeti nedir, faydaları, yan etkileri

Eliminasyon diyetinde nelere dikkat edilmelidir

Eliminasyon diyeti uygulayan kişiler, diyetisyenin belirlediği öğünleri tüketmeli ve bu öğünlere diyetisyenden bağımsız besinler eklenmemelidir. Diyete uygun olduğu düşünülerek dışarıda yemek yemek elimine edilen gıdalara çapraz bulaş riski olan yemekleri yemektir ve diyeti bozacaktır. Diyetin bozulması eliminasyon sürecini başa alacaktır.  Eliminasyon diyeti uygulayan kişilerin vitamin ve mineral takviyesi alması gerekebilir. Eliminasyon diyetinin tam anlamıyla etkisini göstermesi için gün içerisinde bol su tüketilmeli ve gün içerisinde mutlaka yarım saatlik bir yürüyüş planlanmalıdır.

Neden eliminasyon diyeti yapmalıyım ?

Bir çok insan bazı gıdalara karşı hassasiyeti olduğunu ta ki onu belirli bir süre beslenmesinden çıkarana dek anlamayabilir.

Sorunlu gıdanın farkında olmadan neredeyse her gün alınması ciddi gıda hassasiyetine neden olacaktır. Bu hem sindirimi hem de emilimi etkileyecektir. Ek olarak bağışıklık sistemi zayıflayacak ve diğer gıdalara karşı da hasaslaşacaktır. 

Eliminasyon diyeti işte bu suçlu gıdaların saptanmasında bize yardımcı olacaktır.

Eliminasyon diyeti ile aslında nedenine yanıt alamadığınız bir çok kronik şikayetin de ortadan kaybolduğunu göreceksiniz. 

Eliminasyon diyetiyle bağışıklık sistemi üzerine düşen yük azalacağından vücut iyileşmek için bir fırsat bulacaktır.

Eliminasyon diyetine başlamadan önce kişi bunu niçin yapacağını kavramalıdır.

İletişim
Telefon0553 714 52 21
AdresHarbiye Mah,
Abdi İpekçi Cd,
No: 39 Hayal Apt
Kat 4 – Daire 5 34367
Nişantaşı, Şişli, İstanbul
İnstagramdromerfatih

Klinik Resimleri

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yap, Soru Sor

Call Now Button